Εσείς πόσο χάλια είστε μετά την αλλαγή της θερινής ώρας;
Ή πιο δόκιμα, πόσο έχει επηρεαστεί o κιρκάδιος ρυθμός σας;
Νυστάζετε; Αισθάνεστε άτονοι; Κακοδιάθετοι; Έχετε νεύρα; Πεινάτε;
Όλα εξηγούνται…
Ο κιρκάδιος ρυθμός- το βιολογικό μας ρολόι
Με την αλλαγή της μίας ώρας αποσυντονίζεται τελείως ο κιρκάδιος ρυθμός μας και ο οργανισμός μας και μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 3 εβδομάδες να επανέλθει.
Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το εσωτερικό μας ρολόι, το οποίο ρυθμίζει τις κρίσιμες λειτουργίες όπως τη συμπεριφορά, τα επίπεδα των ορμονών, τον ύπνο, την θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό.
Είναι τόσο σημαντικός ώστε το 2017 το Νόμπελ Ιατρικής 2017
αποδόθηκε για τον μοριακό μηχανισμό που ελέγχει τον κιρκαδιανό ρυθμό.
Οι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young κατάφεραν να μας εξηγήσουν πως τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι προσαρμόζουν τον βιολογικό τους ρυθμό έτσι ώστε να συγχρονίζονται με την 24ωρη περιστροφή της Γης.
Γι’αυτό, για παράδειγμα, στις 10.00 το πρωί έχουμε την υψηλότερη εγρήγορση, στις 14.30 τον καλύτερο συντονισμό και στις 2 τα ξημερώματα τον καλύτερο ύπνο.
Επίπτώσεις από την αλλαγή της ώρας
Αυτή τη μία ώρα παραπάνω ύπνου λοιπόν, λόγω της θερινής ώρας, την πληρώνουμε «χρυσάφι» με την υγεία μας.
- Επηρεάζεται ο ύπνος μας
- Η πνευματική μας διαύγεια
- Επιδεινώνεται η εποχική κατάθλιψη
- Αλλάζει η όρεξή μας και αυξάνεται η πείνα μας
- Ακόμη και η καρδιακή λειτουργία επηρεάζεται
Τέλος θερινής και χειμερινής ώρας
Γι’ αυτό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε η συζήτηση για να επιλέξει κάθε χώρα ποια ώρα επιθυμεί να κρατήσει. Η 28η Μαρτίου θα ήταν θεωρητικά η τελευταία φορά που θα γυρίζαμε τα ρολόγια μας, ωστόσο ήρθε ο κορωνοϊός και αυτό το ζήτημα, μαζί με τόσα άλλα, έμεινε πίσω.
Η ιστόρια της θερινής ώρας
Πρώτη φορά το 1784 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, σε άρθρο του σε γαλλική εφημερίδα πρότεινε οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα….
Το 1905, ο Γουίλιαμ Γίλετ εγκαινίασε τον όρο θερινή ώρα, γνωστή και ως Daylight Saving Time και πρότεινε για 6 μήνες, από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο, οι άνθρωποι να ρυθμίζουν το ρολόι τους 20 λεπτά αργότερα….
Η πρώτη φορά που το ρολόι πήγε 60 λεπτά μπροστά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν στη Γερμανία το 1916, όταν μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο λόγος ήταν για να εξοικονομήσουν περισσότερη ενέργεια και να εκμεταλλευτούν το φως του ήλιου….
Η θερινή ώρα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Όπως και στις Η.Π.Α, ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τις αλλαγές, που προκαλούσε στην καθημερινότητά του η αλλαγή της ώρας….
Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.