22176
post-template-default,single,single-post,postid-22176,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.12,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-8.1,vc_responsive

Η ζωή επανήλθε κανονικά στο Ντουμπάι…κατά 30%

Τι συμβαίνει στα κάστρα της άμμου, του πετρελαίου, των mall και του τουρισμού;  

Στο Ντουμπάι ξεκίνησαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού στα τέλη Μαρτίου. Τα σχολεία είναι κλειστά, οι μετακινήσεις ελεγχόμενες, ενώ τις βραδινές ώρες πλήρως απαγορευμένες.

Tα mall ωστόσο άνοιξαν, το ίδιο και τα καφέ και τα εστιατόρια, αλλά είναι υποχρεωμένα να τηρούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Δηλαδή πρακτικά ένα εστιατόριο μπορεί να λειτουργήσει στο 30% των δυνατοτήτων του.

Τα γραφεία λειτουργούν, αλλά μόνο το 30% των εργαζομένων μπορεί να πάει…οι υπόλοιποι υποχρεωτικά τηλεργασία από το σπίτι.  Οι συναντήσεις επιτρέπονται, αλλά μόνο μέχρι 5 άτομα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική με το που βγαίνεις από την πόρτα του σπιτιού σου. Μουσεία, παραλίες, τζαμιά και τουριστικά μέρη παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με το John Hopkins, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των περίπου 10 εκ. κατοίκων, συνολικά έχουν 10.349 καταγεγραμμένα κρούσματα και 76 θανάτους. Ένας αριθμός που φαντάζει too good to be true.

Η Μαρίνα Παπαδοπούλου, που μετακόμισε πρόσφατα στο Ντουμπάι, μας έστειλε ένα κείμενο με μερικές σκέψεις της για τη ζωή εκεί.

«Ίσως δεν είμαι και ακριβώς η ειδική για να μιλήσει για τα Εμιράτα, γιατί δεν είμαι στο Ντουμπάι και πολύ καιρό. Ήρθα, όμως, προ πανδημίας που εξ ορισμού είναι μια αιωνιότητα, αφού ακόμα και εμείς οι αρνητές ( in denial) βλέπουμε πόσο άλλαξαν όλα.

Προ πανδημίας («ΠΠ») η περιοχή μου ήταν γεμάτη μπαρ και εστιατόρια όπου μεθυσμένα Essex girls μόλυναν την ατμόσφαιρα με την εκνευριστικά εκκωφαντική τους φωνή. Σκεφτόμουν τότε πώς θα μπορούσα να τις ψεκάσω για να σταματήσουν να μιλούν. Και ήρθε ο ιός και αυτές σώπασαν!

Εξαφανίστηκαν όλοι. Έτσι ξαφνικά και απρόσμενα. Απρόσμενα γιατί φυσικά στην αρχή το Ντουμπάι φαινόταν πολύ μακρινό για να το αγγίζει μία καταστροφή που συμβαίνει κάπου αλλού στον κόσμο. Το Ιράν, που έχει μεταβληθεί σε στρατόπεδο μολυσμένων, είναι μόλις στην απέναντι όχθη του Περσικού κόλπου ή αλλιώς Αραβικού, ανάλογα που ανήκεις.

Παρόλα αυτά δεν πίστευε κανείς ότι ο ιός θα έφτανε εδώ, εδώ που τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, που ποτίζουν και το τελευταίο μαραμένο κυκλάμινο στο πεζοδρόμιο, το οποίο χωρίς την καθημερινή φροντίδα και αγάπη θα είχε πεθάνει από την μανιασμένη αμμοθύελλα.

Εμφανίστηκαν κρούσματα και αργότερα πάρθηκαν μέτρα. Οι πλαζ έκλεισαν για απολύμανση. Αναμένουμε στωικά να ανοίξουν.

Εν τω μεταξύ οι τοπικές αερογραμμές ( aka Emirates) ανακοίνωσαν την έναρξη πτήσεων ξεκινώντας από την 1η Μαΐου. Ελπίζουμε να γίνει έτσι. Τίποτα δεν είναι σίγουρο πια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το θορυβώδες Essex girl μένει σπίτι του πλέον υποχρεωτικά από τις 06.00 μέχρι τις  22:00 και όλες τις υπόλοιπες ώρες πρέπει να έχει κάποιο σοβαρό λόγο για να βγει έξω.»