22091
post-template-default,single,single-post,postid-22091,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Πότε θα ανοίξει το σχολείο, μαμά;

191 χώρες έχουν κλείσει τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα – επηρεάζοντας περίπου ενάμιση δισεκατομμύριο μαθητές.

Κάθε χώρα εκπονεί την δική της στρατηγική για την άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας και φυσικά την οικονομία της.

Στην Κίνα έχουν αρχίσει και λειτουργούν μερικά σχολεία. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και θερμομετρούν τους μαθητές 3 φορές την ημέρα.

Άνοιγμα των σχολείων στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη ξεκινούν δειλά βήματα επιστροφής στα θρανία.

Η Γερμανία, η οποία ξεκίνησε την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό στις 15 Απριλίου, αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία στις 4 Μαΐου, αλλά μόνο για τα παιδιά που έχουν εξετάσεις. Στη Γαλλία, η οποία έχει πληγεί σημαντικά, σχεδιάζουν να τα ανοίξουν στις 11 Μαΐου. Στην Αγγλία δεν υπάρχει ακόμα πιθανή ημερομηνία.

Η Νορβηγία εκτιμάει ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι από τις πιο κοστοβόρες πολιτικές οπότε αποφάσισε να είναι από τα πρώτους τομείς της που θα ανοίξει σταδιακά. Στόχος είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στα θρανία μέχρι το καλοκαίρι.

Το “πείραμα” της Δανίας

Το ίδιο αποφάσισε και η Δανία, οι οποία ξεκίνησε τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και των δημοτικών. Τα μεγαλύτερα παιδιά προς το παρόν παραμένουν σπίτι – θα ξεκινήσουν ίσως και ένα μήνα αργότερα. Πολλοί γονείς αντιδρούν θεωρώντας ότι τα παιδιά τους είναι πειραματόζωα και δεν τα στέλνουν. Στο facebook η δανέζικη ομάδα “My kid is not going to be a Guinea Pig for Covid-19” (Το παιδί μου δε θα γίνει πειραματόζωο για τον Covid-19) αριθμεί ήδη 40.000 μέλη.

Το κράτος έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες – οι οποίες όμως τις πρώτες μέρες αλλάζουν συχνά. Οι γονείς δεν επιτρέπεται να μπουν μέσα στο σχολείο. Οι καθηγητές απαγορεύεται να συγκεντρωθούν όλοι μαζί σε μία αίθουσα. Τα θρανία έχουν απόσταση το ένα από το άλλο. Στο διάλειμμα  τα παιδιά επιτρέπεται να παίζουν μόνο σε μικρές ομάδες. Όλα πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον μία φορά κάθε μία ώρα. Τα πόμολα στις πόρτες απολυμαίνονται συχνά. Η βιβλιοθήκη είναι κλειστή και οι δάσκαλοι έχουν οδηγία να κάνουν μαθήματα στο ύπαιθρο. Και το πιο σημαντικό- οι τάξεις έχουν γίνει υποχρεωτικά πιο μικρές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Δανία ότι ενδεχομένως τα ανοίγει πολύ νωρίς.

Την ίδια ώρα στην Αγγλία, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου UCL, το κλείσιμο των σχολείων από μόνο του υπολογίζεται ότι μειώνει τους θανάτους στην Αγγλία, κατά την περίοδο έξαρσης του Covid-19, κατά 2-4 %. Η μελέτη αυτή έχει δεχτεί κριτική ότι δεν συνυπολογίζει το πώς λειτουργεί το κλείσιμο των σχολείων σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να δει τα «νούμερα» μετά το Πάσχα. Το Υπουργείο Παιδείας στις ανακοινώσεις του εστιάζει σταθερά στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες. Εικάζω ότι θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας και  θα ξεκινήσουν αυτοί που έχουν εξετάσεις. Για τους υπόλοιπους σιγή ιχθύος. Διαβάζω διάφορα σενάρια, όπως ότι θα ανοίξουν σταδιακά, ανά περιοχή, ανά ηλικία, πρωί – βράδυ, ίσως και Σάββατο, σε δόσεις, θα φοράνε μάσκες, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ κορονοϊού ή/ και ραντεβού τον Σεπτέμβριο, ειδικά τα πιο μικρά. Καλύτερα, ίσως, να πάω σε χαρτορίχτρα.

Το επιχείρημα είναι απλό και στη βάση του οικονομικό– τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία για να μπορέσουν οι γονείς να αφοσιωθούν στις δουλειές τους. Πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Η εκπαίδευση και η ψυχολογία έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Κανείς δεν ξέρει ακόμα ακριβώς τι θα γίνει με τα σχολεία. Περιμένουμε και θα δούμε. Θα βασιστούμε στην επιστήμη και θα μάθουμε και από την εμπειρία άλλων χωρών – ευτυχώς.

Μαθαίνω περισσότερα: