22186
post-template-default,single,single-post,postid-22186,single-format-standard,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.3.2,select-theme-ver-9.6.1,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Ο ερωτικός Μπάλος της καραντίνας

Ο Μπάλος, ο ερωτικός Μπάλος, της «καραντίνας», είναι από τα ωραιότερα διαδικτυακά μουσικά εγχειρήματα των τελευταίων εβδομάδων.

O Γιάννης Ζαρίας, καθηγητής παραδοσιακού βιολιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ένωσε διαδικτυακά 100 μουσικούς οι οποίοι εν συνεχεία… ένωσαν τα βιολιά, τα βιολοντσέλα, τις βιόλες και τα κοντραμπάσα τους για να παίξουν έναν Μπάλο.

Συμμετέχει «Ορχήστρα Βιολιών MET», του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη και η«Ορχήστρα βιολιών του ΕΜΠ», του Μουσικού Τμήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και αρκετοί άλλοι «φίλοι» μουσικοί.

Μπράβο τους!

Ο ερωτικός Μπάλος

Ο Μπάλος είναι νησιώτικος παραδοσιακός αντικρυστός χορός. Οι κινήσεις του χορού είναι κομψές, ενώ οι χορευτές συνηθίζουν να κρατούν μαντήλια. Εκφράζει την ερωτική επικοινωνία και το φλερτ μεταξύ των χορευτών, ενώ υπάρχει αρκετή ελευθερία στις κινήσεις και τις φιγούρες. Αυτή η ελευθερία τον κάνει ευχάριστο και προσιτό σε όλους, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς παραδοσιακούς χορούς των ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με το βιβλίο Οι Χοροί της Άνδρου, Συρτός και Μπάλλος, ο χορός αυτός διαδόθηκε στην Άνδρο την εποχή της Βενετοκρατίας (1207-1566). Η ονομασία του Μπάλος (Μπάλλος) = Ballo, που σημαίνει χορός, είναι ιταλική. Σημαντική διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι ο χορός αυτός παριστάνεται στις περισσότερες παλιές Βενετικές εικόνες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που χορεύεται σήμερα στην Άνδρο.

Ο Μπάλος διδασκόταν στην Άνδρο, καθώς και σ’ άλλα νησιά των Κυκλάδων, από τους Καπουκίνους, που ήταν εγκατεστημένοι στις Κυκλάδες ακόμη και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μάλιστα κατά τους ΙΖ’ και ΙΗ’ αιώνες.